Bojdeuca lui Creanga – un obietiv turistic atât pentru copii cât și pentru adulți

Cu siguranta Ion Creanga este unul din cei mai indragiti scriitori romani, daca Bojdeuca lui a ajuns unul din cele mai vizitate obiective turistice din tara.

Bojdeuca lui Creanga este locul in care a trait acest mare scriitor dupa ce si-a incheiat cariera de dascal dar si de diacon, pana la sfarsitul zilelor. Aceasta casuta mica primeste vizita a peste 100.000 de turisti annual, fiind cea mai cautata indeosebi in anotimpul cald.

De ce este atat de importanta bojdeuca lui Creanga pentru turisti?

In primul rand, bojdeuca lui Creanga se afla situata la intrarea in Targu Neamt, din Iasi si se ajunge destul de simplu atat cu masina personala cat si cu un autocar.

Turistii trebuie doar sa coboare cateva trepte din piatra si ajung in vale, in casa situata in apropierea Ozanei cea frumos curgatoare. Este mica, compusa numai din doua camere si un antreu, insa a devenit muzeu memorial in anul 1918, de atunci fiind o atractie turistica importanta.

De ce este atat de importanta pentru turisti? Fiindca are amprenta scriitorului si aici sunt prezente toate elementele ce apar in cadrul Amintirilor din Copilarie. Creanga a trait in aceasta casa in ultimele doua decenii ale vietii, scriind intreaga sa opera, la indemnul marelui poet Mihai Eminescu.

Ce poti admira in bojdeuca lui Creanga?

In primul rand, bojdeuca lui Creanga este o casa simpla, cu elemente traditionale, formata din trei camere, in care lada de zestre atrage atentia turistilor inca de la intrare, fiind un element original.

La fel este si masa rotunda de lemn cu scaunelele la care a mancat povestitorul iar intr-un colt poate fi admirata chiar si masa de zestre a Smarandei, pe care sta la loc de cinste ceaslovul cumparat de la biserica din sat.

Casa memoriala este decorata cu trei icoane de lemn, mobila si vase de lut, dar si soba batraneasca. Obiectele de uz casnic au peste un secol vechime, foarte valoroase, printre care se numara si fiare de calcat cu jar, sei de cai sau zdrobitoare de struguri.

Bojdeuca lui Creanga – cel mai interesant muzeu memorial din Romania

Inaugurat in urma cu aproape un secol, bojdeuca lui Creanga isi pastreaza si acum aerul de poveste, atragand foarte multi turisti din toate colturile tarii.

Emotia care ii cuprinde intrand in atmosfera extrem de placuta pe turisti poate fi comparata cu emotia intrarii intr-o biserica sau intr-un locas de cult, fiind un loc atat de linistit si de relaxant, dar si atat de modest incat parca readuce in prim-plan activitatea scriitorului.

Bojdeuca lui Creanga ramane un loc fascinant atat pentru copiii care abia il descopera pe Nica, cat si pentru adultii care vor sa vada si o alta fata a lui Nica.

Lasă un răspuns